Elektronikus úti okmány

Az igazolvány úti okmány funkciót is betölt, így használható a schengeni és más államközi egyezmények értelmében határátlépéshez is, így könnyítve a magyar állampolgárok európai utazásait. Az új személyazonosító igazolvánnyal már igénybe vehetők a zsilipkapus beleptető rendszerek is, amelyek csak. így könnyítve a zsúfolt reptereken történő gyorsabb határátlépést. A zsilipkapun történő áthaladás előtt a kapu kártyaolvasójához kell helyezni az okmányt, amelyet követően létrejön a kártyaolvasó és az okmányban található chip közötti kommunikáció, melynek során megtörténik a chip és a kártyaolvasó hitelesítése. Ezt követően a rendszer kiolvassa az okmány azonosítóját (MRZ-kódját vagy CAN számát), majd átveszi a tárolóelemből a személyi adatokat és az arcképet. Ezen információk alapján megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése, valamint az utazási korlátozások kiszűrése.

Ezzel a funkcióval az eddig használatban lévő igazolványoknál magasabb technikai és biztonsági szinten gyakorolhatja utazási jogát. Az új okmány az útlevél biztonsági szintjére emeli a személyi igazolványt az elektronikus térben, de nem helyettesíti azt.

Ezért utazása előtt kérjük ellenőrizze le a személyazonosító igazolvány európai országokban történő úti okmányként való elfogadását a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján, amelyet a következő helyen talál meg:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

Az úti okmány kártyafunkció a közúti ellenőrzést is meggyorsítja, hiszen a rendészeti szervek rendelkeznek a megfelelő jogosultságokkal és eszközökkel a szükséges adatok kiolvasásához, így az elektronikus adathordozó segítségével a folyamat automatizálható. A rendészeti szervek birtokában lévő kártyaolvasók segítségével kiolvashatók a természetes személyazonosító adatok, amelyek nem csak az okmányon, hanem az eszközre telepített alkalmazás segítségével annak kijelzőjén is megjeleníthetők. Így az elektronikus okmány megoldásai biztonságosabbá és gyorsabbá teszik az eljáró hatóság feladatát.

További információkért kérjük látogasson el a www.eszemelyi.hu oldalra