E-azonosítás

Elektronikus azonosítás funkció az elektronikus kormányzati és e-közigazgatási rendszerek használatához szükséges azonosítási és hitelesítési funkciókat más rendszereknél magasabb biztonsági szinten és hatásfokkal biztosítja. Hosszabb távon ez a funkció már nemcsak itthon, hanem más EU tagországokban is használható lesz, amelynek segítségével egy határokon átnyúló elektronikus szolgáltatási rendszer valósul meg, illetve kölcsönös együttműködési megállapodás jön létre.

Az új igazolvány kényelmes azonosítási szolgáltatásait a személyes megjelenésnél, míg hitelesítési szolgáltatásait az elektronikus ügyintézés során élvezhetjük. Az okmány segítségével és a polgár PIN kód megadásával történő hozzájárulásával az elektronikus tároló elemből az arra jogosult szerv az olvasó kulcs használatával képes kiolvasni az állampolgár azon adatait (TAJ és adóazonosító jelét is), amelyekre jogosult, és az adott ügyintézéshez szükségesek.
Ennek igénybevételéhez a szolgáltatónak tanúsítvánnyal rendelkező kártyaolvasóval kell rendelkeznie. Otthoni használat esetén a számítógép mellett kontaktus nélküli kártyaolvasóval kell rendelkeznie az állampolgárnak, amelyet partnereinktől megrendelhet.
Az azonosítási funkció segítségével az állampolgár távolról, hálózati szolgáltatások használatával kapcsolódhat a közigazgatási rendszerekhez, ahol elektronikusan azonosíthatja magát és intézheti ügyeit, valamint az adatok automatikus átemelésével tölthet ki űrlapokat.
Az új személyi igazolvány a folyamatosan bővülő közigazgatási szolgáltatások köréhez biztosít hozzáférést.

Melyek ezek a szolgáltatások:

  • személyazonosító igazolvány érvényességének ellenőrzése
  • Ügyfélkapu regisztráció személyes megjelenés nélkül, otthonról
  • Kormányablak és okmányirodai ügyfélszolgálatokon a tároló elemen található adatok és az ahhoz hozzáférési jogosultsággal rendelkező szervezetek ügyfél általi ellenőrzése
  • egészségügyi ellátás, illetve sürgősségi egészségügyi intézkedés esetén gyorsabb hozzáférés a Társadalombiztosítási Azonosító Jelhez
  • adóügyek intézése során az adóazonosító jel és a hozzá tartozó adatkör kiolvasása (a nyomtatványkitöltő programmal is hamarosan működni fog)
  • vészhelyzet esetén értesítendő telefonszám tárolása
  • Elektronikus azonosítási szolgáltatás a Központi Azonosítási Ügynökben

További információkért kérjük látogasson el a www.eszemelyi.hu oldalra