Az elektronikus tároló elemmel ellátott, elektronikus személyazonosításra, valamint elektronikus aláírásra alkalmas új személyazonosító igazolvány bevezetésének fő célja - az okmány biztonságának növelése mellett - az egyszerűbb és gyorsabb e-ügyintézés lehetőségének megteremtése.

Az új igazolvány ezáltal az állampolgárbarát és hatékony elektronikus közigazgatás továbbfejlesztésének az alappillére. Az állampolgárok az új személyazonosító okmányban lévő magas biztonságú elektronikus tároló elem, a felhasználó számítógépes rendszeréhez csatlakozó kártyaolvasó, valamint a működéshez szükséges szoftverelemek alkalmazásával otthonról is intézhetik hivatalos ügyeiket. Ezzel a személyes ügyintézés is egyszerűbbé válik, köszönhetően az igazolvány által nyújtott elektronikus azonosítási és elektronikus aláírás szolgáltatásoknak.
 
A személyazonosító igazolványba épített elektronikus tároló elem az okmányon megjelenő vizuális adattartalmon túlmenően tartalmazza az állampolgár társadalombiztosítási azonosító jelét, az adóazonosító jelét - amennyiben az okmány igénylésekor rendelkezik azokkal - a személyazonosító igazolvány elektronikus egyedi azonosítóját, valamint - 12. életév betöltését követően - opcionálisan az ujjnyomatát is. Az állampolgár díjmentesen elektronikus aláírást is igényelhet az okmány igénylésekor, vagy annak érvényességi ideje alatt bármikor. Ebben az esetben az elektronikus tároló elem az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatot és az állampolgár aláíró tanúsítványát is tartalmazza.