Az úti okmány kártyafunkció komfortosabbá teszi a magyar állampolgárok európai utazásait, hiszen az okmány minden olyan határátlépésnél felhasználható, ahol a schengeni, vagy más államközi egyezmények által szabályozott hozzáférési jogosultsággal rendelkező rendszerek, pl. zsilipkapus beléptető rendszerek üzemelnek.

Ez a funkció a használatban lévő személyazonosító igazolványok által is gyakorolható utazási jogot magasabb technikai és biztonsági szinten valósítja meg, azonban nem váltja ki az útlevelet, hanem - az elektronikus térben - annak a biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt.

Kérjük, ellenőrizze le a Konzuli Szolgálat honlapján közzétett országok listáját, amelyekbe történő utazás során alkalmazható a személyazonosító igazolvány!

A fentieken túl az úti okmány kártyafunkció az egyes rendészeti feladatokat is támogathatja, mivel a személyazonosítás folyamata lényegesen egyszerűbbé válik, elektronikus megoldásai biztonságosabbá, gyorsabbá tehetik az eljáró hatóságok feladatait.

Az úti okmány kártyafunkció a közúti rendészeti ellenőrzés folyamatát is gyorsabbá teheti, miután a rendészeti szervek birtokában lévő kártyaolvasók segítségével kiolvashatóvá válnak az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amely az eszközre telepített megfelelő alkalmazás megléte esetén vizuálisan is megjeleníthető annak kijelzőjén is.

További információkért kérjük látogasson el a www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi oldalra!

vissza