Az új személyazonosító igazolványhoz kapcsolódó elektronikus aláírás lehetőséget nyújt arra, hogy az állampolgárok elektronikus úton tehessenek teljes bizonyító erejű magánokiratnak megfelelő joghatással bíró jognyilatkozatokat, néhány speciális jogügylet kivételével.

Az eSzemélyi olyan okmány, amelyhez az állampolgárok önkéntesen, díjmentesen elektronikus aláírás (e-aláírás) és időbélyegzés szolgáltatást igényelhetnek (az időbélyegzés szolgáltatás kizárólag az eSzemélyivel történő elektronikus aláíráshoz vehető igénybe).

Az otthoni használat esetében elektronikus aláírás létrehozása céljából az állampolgárnak a számítógép mellett rendelkeznie kell megfelelő kontaktus nélküli kártyaolvasóval, amelyet honlapunkon ITT megtalál.

Az eSzemélyihez a legerősebb (legszélesebb alkalmazhatóságot biztosító) aláírások kapcsolódnak. A 2016. május 27. után igényelt e-aláírás funkcióval minősített elektronikus aláírás, az ezt megelőző időszakban igényelt e-aláírás funkcióval minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás hozható létre, tekintettel arra, hogy 2016. május 27-től teljesülnek a biztonságos aláírás létrehozó eszközre (BALE) és ennek megszemélyesítésére előírt feltételek az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatása tekintetében.

Az eSzemélyihez biztosítani kell az elektronikus aláírás funkcióhoz kapcsolódó tanúsítványok kibocsátását, illetve a tanúsítvány életciklusának a menedzsmentjét, valamint az időbélyegzés szolgáltatást. Az e-aláírás és időbélyegzés szolgáltatásokat jogszabályi kijelölés alapján a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. nyújtja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a járási hivatalok (okmányirodák, kormányablakok) közreműködésével. A Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató weblapján (http://hiteles.gov.hu) az ESZIG E-ALÁÍRÁS INFORMÁCIÓK menüpontban megtekinthetők a szolgáltatás szabályozási dokumentumai, a visszavonási listák, valamint a tanúsítványtár is.

További információkért kérjük látogasson el a www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi oldalra!

vissza